Close

Podjela posuda za odvojeno prikupljanje u dječjim vrtićima

Slika 3Jedan od najvećih problema današnjice, svakako je problem zbrinjavanja otpada. Sve veće količine otpada, koje iz godine u godinu rastu. Nove tehnologije koje reproduciraju nove vrste otpada. Problemi sa deponijama, zagađivanjem okoliša, troškovima održavanja, saniranja i otvaranja novih deponija toliko su narasli da je stari način ponašanja i odnosa prema otpadu jednostavno neprihvatljiv.
Zaštita okoliša može biti učinkovita samo uz najšire provođenje odgovarajućeg odgoja i obrazovanja. Slika 1Edukacija kao važan segment cjelovitog sustava gospodarenja otpadom zaslužuje i potrebuje konstantnu aktivnost u svim sferama društva.
Poznata je činjenica da navike stvorene u djetinjstvu ostaju za čitav život. Zato je iznimno važno već u najranijoj dobi djeteta stvoriti naviku da odvojeno sakupljanje postane način funkcioniranja. Organizacija sustava primarne reciklaže unutar dječjih vrtića i osnovnih škola pruža mogućnost da djeca uz pomoć odgajatelja i učitelja upoznaju potrebu i način odgovornog ponašanja prema prirodi.

Slika 2Društvo “Gospodarenje otpadom Sisak” d.o.o. , zaključno sa 17.11.2006. podjelilo je pet kompleta posuda za odvojeno sakupljanje otpada kojom su obuhvaćeni svi vrtići u gradu Sisku. Posude za odvojeno sakupljanje iz programa ŽIVOTINJICE – prilagođene su svojim oblikom upravo djeci. Oblik koji dodatno motivira djecu, zasigurno olakšava posao odgajateljima i učiteljima u njihovom plemenitom zadatku.