Close

Što je akcija “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” ?

AKCIJA „ ZELENA ČISTKA – JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ “

Zelena čistka je dio globalne akcije World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u jednom danu očistili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!

Kampanja udruge Žmergo pod nazivom „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“, usmjerena je na podizanju svijesti građana Hrvatske o važnosti osobne brige za okoliš. Gomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situacija u okolišu. Promjena navika svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra, te osigura ljepša i zdravija budućnost kojemu je cilj podizanje svijesti građana Hrvatske i njihovom odnosu prema okolišu. Akcija Zelena čistka organizirana je prema principu: svatko očisti svoj kraj, a zajedno ćemo očistiti cijelu HRVATSKU!

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Svi lokalni napori povezani su za očišćeno i zelenije sutra. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

Stoga, udružimo napore kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo učiniti u samo jednom danu. Pridruži nam se i ti! Osjeti zajedništvo i pozitivu koja će nam, promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada, omogućiti bolje sutra!