Close

Izbjegavanje i smanjivanje otpada

IZBJEGAVANJE I SMANJIVANJE OTPADA  POČINJE PRI KUPOVINI.

Postoji niz  jednostavnih načina za izbjegavanje i smanjivanje otpada, koji se prvenstveno temelje na razmišljanju “vlastitom glavom”.
Evo samo nekih od primjera izbjegavanja i smanjivanja otpada:

– KUPOVANJE ROBE S DULJIM VIJEKOM TRAJANJA

Nabavom proizvoda s duljim vijekom upotrebe, redovito se, uz smanjivanje otpada i zaštitu okoliša, dugoročno postiže i značajna financijska ušteda.

– IZBJEGAVANJE SUVIŠNE AMBALAŽE   
 
Kupovinom suvišne ambalaže kupac je dvostruko financijski oštećen.                   
Jednom kada je kupio proizvod i pri tom platio suvišnu ambalažu, a zatim kada mora platiti postupak zbrinjavanja te iste suvišne ambalaže. Poželjno je korištenje povratne ambalaže, a još poželjnije nabava robe u “rinfuzi” tj. bez ambalaže, kao i nabava proizvoda kod trgovaca koji je spreman osigurati recikliranje ambalažnog i drugog otpada!

– NABAVA PROIZVODA KOJI SE MOGU OBNOVITI ODNOSNO PONOVO UPOTRIJEBITI

Suvremena tehnika omogućuje ponudu proizvoda koji se zahvaljujući svojoj izvedbi mogu uvijek brzo i kvalitetno održavati i čak potpuno obnoviti. Time se osiguravaju kroz duže vrijeme velike financijske uštede i smanjivanje otpada.

– KORIŠTENJE RECIKLIRANIH PROIZVODA

Za okoliš je prijateljski koristiti proizvod od recikliranog papira, stakla,  metala, drva ili plastike.

– RAZUMNO KUPOVANJE

Vrlo često, osobito u velikim trgovinama, kupuju se proizvodi koji se pri odlasku u nabavu nisu namjeravali kupiti. Osmišljenom kupovinom štedi se vrijeme i novac te čuva okoliš. U svaku veću kupovinu treba ponijeti popis stvari koje treba kupiti.
 
– SMANJITI AMBALAŽU ZA KUPOVANJE

Kod odlaska u kupovinu treba ponijeti košaricu ili platnenu vrećicu, te vlastite staklenke i plastične posude za namirnice, uključujući i kutiju za jaja, jer nošenje namirnica u tome je jeftinije i za okoliš povoljnije.

– SMANJIVANJE OTPADA KOD, PRIREDBI, SPORTA, REKREACIJE I SLAVLJA

Prilikom organiziranja proslava, daleko je ugodnije i kvalitetnije pića poslužiti u staklenim čašama, a jela u keramičkom posuđu. Isto tako je ljepše rabiti platnene salvete. Sve se može uvijek ponovo upotrijebiti, istodobno smanjiti količinu otpada i uštedjeti novac, a gosti će sigurno biti zadovoljni.

To nije sve.! Obratite pažnju na niz drugih jednostavnih načina za izbjegavanje i smanjivanje otpada koje susrećete u svakodnevnom životu kao što su: kupovina kemijskih olovaka za jednokratnu upotrebu, baterija koje se nepune, koristite u vrtovima kompost umjesto umjetnih gnojiva itd.

Svaki izbjegnuti kilogram otpada rezultira vrijednim prinosom zaštite prirode.