Close

Cijena odvoza i zbrinjavanje komunalnog otpada ostaje ista

09 velj 2010 Vijesti | Komentari isključeni za Cijena odvoza i zbrinjavanje komunalnog otpada ostaje ista
Cijena odvoza i zbrinjavanje komunalnog otpada ostaje ista
 

Od 01. siječnja 2010. godine je u Hrvatskoj na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o otpadu, kojim su predložena tri  modela za određivanje cijene odvoza otpada: prema jedinici mase, volumenu otpada ili prema broju članova kućanstva, za razliku od modela određivanja cijene prema veličini, tj. kvadraturi prostora, koji se do 01. siječnja 2010. godine primjenjivao u nekim gradovima.
Navedeni Zakon neće utjecati na cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada na sisačkom području. Obračun prema volumenu otpada, tj. volumenu posude je model koji za utvrđivanje cijene već deset godina primjenjuje Gospodarenje otpadom Sisak, a u cijenu je uračunat i odvoz glomaznog otpada, pranje kontejnera, odvoz korisnog otpada i naknada za deponiranje.
Analiza je pokazala da je za kućanstvo od četiri člana dostatna posuda od 120 l, koja se prazni četiri puta mjesečno, te je temeljem toga napravljen i izračun za stambene zgrade, kojima su, ovisno o broju stanova, dodijeljeni kontejneri od 1100, 5000 ili 7000 l. Tako cijena na području Siska iznosi 46,50 kn, uz izuzetak samačkih domaćinstava, za koja cijena iznosi 31,00 kn. Cijena odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada za kućanstva ruralnog područja iznosi 38,75 kn.
Za pravne osobe, obračun se vrÅ¡i prema volumenu posude i broju odvoza.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status