Otvoreno prvo reciklažno dvorište u Sisku

Na lokaciji uz Most Gromova u Ulici kralja Zvonimira 7B otvoreno je prvo reciklažno dvorište u Sisku na kojem građani mogu bez naknade predati razne vrste otpada, koje će onda tvrtka Gospodarenje otpadom d.o.o Sisak adekvatno zbrinuti.

– Ovo je još jedan uspješan projekt koji je ostvaren zahvaljujući odličnoj suradnji Grada Siska i tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak. Građani Siska su u samom središtu grada dobili mjesto na kojem će moći besplatno predati i zbrinuti otpad, a posebno mi je drago što reciklažno dvorište ima kutak na kojem će se održavati radionice za djecu koji će biti educirana o gospodarenju otpadom i o tome koje su sve koristi recikliranja za okoliš – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U reciklažno dvorište Sisak Stari se mogu odvojeno odložiti praktično sve vrste otpadnih tvari koje nastaju u kućanstvu: otpadni papir (papir i karton), otpadni metal (metalna ambalaža i ostali metali), otpadno staklo (staklena ambalaža i ostalo staklo), otpadna plastika (plastična ambalaža i ostala plastika), otpadni tekstil i odjeća, krupni otpad (glomazni otpad), jestiva ulja, masti i boje (boje, tinte, ljepila smole), deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, električna i elektronička oprema te građevni otpad iz kućanstva koji je nastao održavanjem i manjim popravcima (beton, cigla, crijep, pločice i keramika, kabelski vodiči, izolacijski materijali i građevinski materijali).

Sav otpad koji se ne smije odložiti u spremnike za odvojeno prikupljanje na kućnom pragu ili kontejnere na zelenim otocima, može se odložiti u reciklažno dvorište.

– Novo reciklažno dvorište u Sisku predstavlja značajan korak naprijed u sustavu održivog gospodarenja otpadom – zaključila je direktorica tvrtke Gospodarenje otpadom d.o.o Sisak Katarina Luketić.
Tijekom provedbe projekta na području Grada su provedene informativno-obrazovne aktivnosti kojima su građani informirani o razvrstavanju otpada, korištenju reciklažnog dvorišta i vrstama otpada koji će se zaprimati u reciklažnom dvorištu. U sklopu informativno-obrazovnih aktivnosti u osnovnim školama na području Grada Siska održane su edukativne radionice za djecu dok je radionica za srednjoškolce održana je u Gradskoj vijećnici.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. do 2020. Ukupna vrijednost projekta je 4.370.018,00 kn od čega prihvatljivi troškovi iznose 4.217.387,00 kn. Ostvarena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 3.584.778,95 kn, što čini 85% prihvatljivih troškova. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Grada Siska. Reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o.
Radno vrijeme Reciklažnog dvorišta Sisak Stari je radnim danom od 8.00 do 20.00 sati, a subotom od 8.00 do 13.00 sati. Korištenje reciklažnog dvorišta je besplatno za sve fizičke osobe, stanovnike Siska.

izvor: sisak.hr

Skip to content